اصول و برنامه ریزی صحیح درس خواندن برای سال تحصیلی جدید

اولین قدم برای استفاده بهینه از فرصت ها و اوقات زندگی، داشتن یک برنامه کارآمد و صحیح است. آشنایی با اصول برنامه ریزی کلی و اساسی برای یک زندگی موفق ضروری به نظر می رسد.

اصول برنامه ریزی:

1) اهداف خود را روشن کنید: برای برنامه ریزی در کلیه امور باید اهداف دقیق و روشنی داشته باشید. این مسأله در برنامه ریزی تحصلیی بسیار حائز اهمیت است. باید برای خود اهداف بلندمدت و کوتاه مدت را مشخص کنید به عنوان مثال:

* هدف بلندمدت: قبولی در کنکور تجربی دانشگاه سراسری امسال

* هدف کوتاه مدت: مطالعه فلان دروس در این ماه یا در این هفته

اصول و برنامه ریزی صحیح درس خواندن برای سال تحصیلی جدید

2- اهداف خود را زمان بندی کنید:  برای هر یک از اهداف کوتاه مدت خود زمان دقیقی تعیین کنید، مثلا تعیین کنید که مطالعه چه دروسی را در چه مدت زمانی تمام خواهید کرد.

-3مطالعه دروس را به صورت موازی انجام دهید: برخی افراد از شیوه مطالعه تک درسی استفاده می‌کنند، مثلا یک هفته برای یک درس، این شیوه موجب خستگی ذهنی و کاهش بازده یادگیری در آنها می‌شود. توصیه می‌گردد به جای روش تک درسی از شیوه موازی استفاده کنند. به این ترتیب که دو یا سه درس را برای مدت زمان معین انتخاب کنند و مطالعه کنند، به این ترتیب خواهند توانست از خستگی ذهنی جلوگیری کنند. هر چقدر تنوع در زمان بندی مطالعه این دروس بیشتر باشد به همان اندازه از خستگی ذهنی بیشتر جلوگیری خواهد شد.

-4تناسب میان دروس را رعایت کنید: در برنامه ریزی برای مطالعه دروس خود تناسب، مسأله مهمی است. به عبارتی تنوع در انتخاب دروس نیز مهم است، انتخاب درسهای فیزیک ، شیمی ، ریاضی در یک مدت زمان مشترک کارآیی خوبی نخواهد داشت. شیوه مطالعه این دروس به یکدیگر نزدیک است و خستگی بیشتری به همراه خواهد داشت. همه آنها با انواع فرمولها سر و کار دارند و این تداخل مطالب را پیش خواهد آورد. بنابراین بهتر است از چنین ترکیبی استفاده کنید: شیمی ، ادبیات ، فیزیک ، یا اگر از شیوه دروسی استفاده می‌کنید که بهتر نیز هست شیمی و ادبیات – فیزیک و دین و زندگی – ریاضی و زیست شناسی.

-5 استراحت را در برنامه ریزی خود فراموش نکنید :در مطالعه تمام وقت خود مثلاً زمانیکه برای کنکور یا برای امتحانات برنامه ریزی می‌کنید علاوه بر استراحتی که هر 45 دقیقه یکبار و به مدت یک ربع برای خود در نظر می‌گیرید، هر چند ساعت یکبار مدت زمان طولانی تری برای استراحت مثلا نیم ساعت تا 45 دقیقه در نظر بگیرید و استراحت طولانی تری برای پایان هر مقطع زمانی (مثلا یک هفته ، یک ماه) و شروع مقطع در نظر داشته باشید.

6- برنامه ریزی برای طول سال تحصیلی: برنامه ریزی برای طول سال تحصیلی اندک تفاوت هایی با سایر برنامه ریزی های تحصیلی مثلا آمادگی برای کنکور دارد. به این صورت که اهداف مدرسه در هم می آمیزد و شما برای برنامه ریزی درسی خود تا حدی از برنامه ریزی مدرسه تبعیت می کنید.

در اینجا روش های برنامه ریزی به صورت تیتروار ارائه شده است :
1- برنامه ریزی فقط مکتوب
2- تعیین هدف