دلایل کندخوانی

در این مقاله بیشتر سعی شده است دلایل کندخوانی برای دانش آموزان توضیح داده شود.

مطالعه در کشور ما به صورت کاملا سنتی و حتی به صورت آزمون و خطا انجام می شود. متاسفانه دانش آموزان از روش های درست مطالعه تقریبا هیچ اطلاعی ندارند. در کشورهای پیشرفته ای مانند ژاپن و آمریکا و... دانش آموزان با روش های نوین و علمی مطالعه آشنا می شوند که راندمان مطالعه آن ها را به شدت افزایش می دهد.

در این قسمت بنا دارم تا تعدادی از دلایل کندخوانی را برای دانش آموزان عزیز بیان کنم.

قسمت اول: کلمه خوانی

کلمه خوانی هم سرعت مطالعه را کم می کند و هم میزان درک را پایین می آورد، اگر کلمه خوانی تبدیل به جمله خوانی یا عبارت خوانی شود نه تنها سرعت بالا می رود بلکه درک نیز بیشتر می شود .این عقیده که خواندن کلمه کلمه درک را زیاد می کند دقیقاً عکس واقعیت است زیرا مغز با معنی کلمات کار دارد و کلمات نیز در جمله نمود دارند ، همین الان که این مطلب را مطالعه می کنید مغز شما با کلمات کاری ندارد بلکه جملات را معنی می کند.

قسمت دوم: خواندن با صدای بلند ( بلند خوانی )

دومین علت کند خوانی، خواندن با صدا یا بلند خوانی است، کسی که با صدای بلند می خواند حتی اگر با نهایت سرعت هم بخواند نمی تواند 300- 400 کلمه در دقیقه بیشتر بخواند زیرا سیستم گفتاری ما برای افزایش سرعت محدودیت دارد اما اگر این بلند خواندن به صامت خوانی یا چشم خوانی ( با حرکت چشم ) تبدیل شود هم سرعت بالا می رود و هم درک مطلب بیشتر می شود.

قسمت سوم: درون خوانی (لب خوانی)

سومین علت کند خوانی درون خوانی یا لب خوانی است. این لب خوانی هم عادت غلطی است و با ید به صامت خوانی یا چشم خوانی تبدیل شود چرا که باعث پایین آمدن درک مطلب و سرعت مطالعه می شود .

قسمت چهارم: برگشت غیر ارادی چشم به عقب

چهارمین علت کند خوانی برگشت غیر ارادی چشم به عقب است. خیلی وقت ها شما مشغول مطالعه مطلبی هستید اما گاهی اوقات چشم به صورت ناخودآگاه بر می گردد و چند کلمه عقب تر را نگاه می کند و این از اختیار و اراده شما خارج است و به صورت ناخودآگاه رخ می دهد. راه چاره این مشکل خط بردن زیرجملات با انگشت یا خط بر است البته این برای اوایل کار است بعدها زمانی که بر اثر تمرین در این زمینه مهارت یافتید دیگر نیازی به خط بر نیست بلکه همین عمل که الان باعث تند خوانی شما می شود در آن زمان سبب کندخوانی تان می شود.

قسمت پنجم: سر گردانی چشم بین خطوط

پنجمین دلیل کند خوانی سرگردانی چشم بین خطوط است. گاهی اوقات پیش می آید که در حین مطالعه زمانی که مطلبی را می خوانید، خط مورد نظر را گم می کنید و چشم بین خطوط سرگردان می شود، یا خط تکراری را می بینید و یا یک خط بالاتر یا یک خط پایین تر را نگاه می کنید و چشم بین خطوط سر گردان می شود یا خط تکراری را می بینید و یا یک خط بالاتر و پایین تر را می بینید برای رفع مشکل گم کردن خط نیز مانند مشکل برگشت غیر ارادی چشم به عقب از حرکت انگشت یا خط بر استفاده می شود با این روش به جز افزایش یادگیری و سرعت تمرکزتان نیز افزایش می یابد.

قسمت ششم: مکث طولانی چشم بر روی کلمات

ششمین علت کند خوانی مکث طولانی چشم بر روی کلمات است. چشم به طور متوسط یک چهارم ثانیه روی هر کلمه مکث می کند یعنی در هر ثانیه 4 کلمه و در هر دقیقه 240 کلمه، در حالی که تجربه نشان داده اکثر افراد برای اولین بار که سرعت خواندنشان را اندازگیری می کنند کمتر به 240 کلمه می رسند. علت این امر همان موانعی است که گفته شد: کلمه خوانی - بلند خوانی - لب خوانی - برگشت غیر ارادی چشم به عقب - سرگردانی چشم بین خطوط و مکث طولانی به همین دلایل سرعت معمولا کمتر از 240 کلمه است. این مکث را نمی توان از بین برد اما می توان زمان آن را کوتاه کرد حتی به جایی می رسید که در دقیقه 600-700 کلمه به بالا رسید .

برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت www.maktabestan.ir مراجعه شود.