ورزش کاتالیزور یادگیری و امتحان

آغاز فصل امتحانات، پایان ورزش و بازی نیست چرا که ورزش به عنوان کاتالیزور و عامل تسهیل کننده بین روح و جسم، می‌تواند دانش آموز را در یادگیری مفاهیم درسی و بازپس دادن آن در روز امتحان یاری کند.

بنابر یک باور اشتباه، با شروع امتحان و آزمون بایست تمام فعالیت های جانبی و غیر درسی را کنار گذاشت و تنها ذهن را به دروس امتحانی و نتیجه آن معطوف داشت.
این در حالی است که ورزش می‌تواند بر سلامت ذهنی و کاهش استرس دانش آموزان و محصلان در زمان امتحانات تاثیر بگذارد و در نتیجه نقش بسیار زیادی در نحوه عملکردی دانش آموزان و موفقیت تحصیلی آنان ایفاء کند.
ورزش می تواند دانش‌آموزان خمود و بی‌حوصله ای که با اکراه به سوی انبوه کتاب‌ و درس می‌روند و سعی می‌کنند خلل همیشگی ناشی از عدم تحرک بدنی را با فشار آوردن بی‌مورد به ذهن و انواع و اقسام روش‌های یادگیری جبران کنند را به نشاط و افزایش فعالیت ذهنی، شور و اشتیاق آنان را نسبت به درس خواندن تشویق کند.

**تحقیق محققان، تایید کننده «عقل سالم در بدن سالم»**
بنابر داده های علمی محققان هلندی، ورزش بعد از مطالعه یا هر نوع یادگیری می تواند به تقویت حافظه در به خاطر سپردن مطالب یادگرفته شده کمک کند. براساس این تحقیق اگر چهار ساعت بعد از تکمیل یادگیری، فعالیت ورزشی صورت گیرد به یاد آوردن مطالب آموخته‌ شده بعد از گذشت دو روز بهتر صورت خواهد گرفت.
این محققان همچنین درس خواندن بعد ورزش را توصیه نمی کنند زیرا خستگی مانع یادگیری می شود، پس بهتر است یک ساعت بعد از فعالیت بدنی کاری به جز درس خواندن انجام شود تا بدن و مغز آمادگی لازم برای یادگیری را به دست آورد.
تحقیقات محققان ژاپنی هم نشان می دهد که انجام حرکات ورزشی مداوم، موتور حرکتی مغز را فعال‌تر می‌کند و باعث می شود که مهارت‌های حرکتی افراد و حافظه شان افزایش یابد. چرا که انجام ورزش و تاثیر آن بر مغز باعث قوی‌تر شدن شبکه عصبی می‌شود. یافته‌های این تحقیقات می‌تواند به گسترش روش‌های جدید آموزشی و افزایش کارایی دانش‌آ‌مو‌ز‌ان کمک کند.
طبق پژوهش جدید مغز آن دسته از کودکانی که به ورزش های هوازی می پرداختند، دارای بخش سفیدرنگ فشرده تر و تنیده تری نسبت به کودکانی که آمادگی جسمانی کمتری داشتند و ورزش هوازی انجام نمی دادند بود.
تحقیقاتی اخیرا نشان می دهد که فقط 10 دقیقه ورزش سبک در روز مانند پیاده روی یا استفاده از تردمیل تاثیر سریعی در بهبود حافظه دارد.
در نتیجه این داده ها و هزاران تحقیق انجام شده در این زمینه، می توان گفت ترک کردن ورزش در زمان امتحانات یکی از بزرگ ترین اشتباهات دانش آموزان است چرا که آنان را در استرس و اضطراب امتحان غرق می کند، پس هرگز نباید عقل سالم در بدن سالم را از نظر دور داشت.

**ورزش نه تنها تمرین بدنی است بلکه تمرین ذهنی هم هست**
همواره نگاه به ورزش، رقابتی و مسابقه ای بوده و چیزی جز تناسب اندام و نشان دادن قدرت و بازو از آن متبادر نمی شود اما باید کم کم نگاه ها را عوض کرد و به ورزش به عنوان ماده ای دوپینگی برای آرامش روح و روان و تقویت حافظه چشم دوخت.

** دوپینگ امتحانی با نیم ساعت ورزش کششی و هوازی**
کمترین فعالیت فیزیکی که برای افراد توصیه می شود 150 دقیقه در هفته است یا روزی 20 دقیقه است که برای دانش آموزان در فصل امتحان، پنج روز در هفته و روزی 30 دقیقه ورزش سبک توصیه می شود.
ورزشی های مفیدی که می توان به آن اشاره کرد عبارت اند از ورزش های «کششی» به دلیل این که دانش آموزان به طور معمول در وضعیت نامناسبی اقدام به درس خواندن می کنند، یا دراز کشیدن بر روی شکم یا پایین گرفتن بیش از حد سر از عادات آنان است، درمانگر دردهای کمر و گردن محسوب می شود که توصیه می شود بعد از مطالعه حتما از ورزش های کششی استفاده کنند.
پرهیز از نشستن طولانی مدت به دلیل آسیبی که به مفصل ها وارد می کند و همچنین فعالیت هوازی مانند پیاده روی و دویدن و بازی هایی که در آن این دو کار باشد، هم از دیگر توصیه های ورزشی به دانش آموزان است.

در تصویر زیر نمونه ای از تمرینات کششی که از طرف وزارت آموزش و پرورش و همچنین وزارت، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای دانش آموزان در طول هفته تهیه شده است نشان داده می شود.

ورزش کاتالیزور یادگیری و امتحان