تأثیر فضای مجازی بر سلامت روح و روان دانش آموزان

دانش آموزان و اولیاء محترم، در نوشتار زیر، نکاتی را در مورد تأثیرات دنیای مجازی بر سلامت روح و روان دانش آموزان می خوانند...

تأثیر فضای مجازی بر سلامت روان دانش آموزان

در دهه های گذشته بهداشت و سلامت جسمانی در اولویت اول کشورها قرار داشت و یکی از شاخص های توسعه محسوب می شد، ولی امروزه بهداشت و سلامت روانی از اهمیت برابر یا بالاتری برخوردار است.به همین دلیل سازمان بهداشت جهانی در سالهای اخیر بهداشت و سلامت روانی را در دستور کار کشورهای عضو قرار داده و اهداف، برنامه ها و شعارهای خود را بر این موضوع مهم متمرکز کرده است.یکی از علت های این اولویت و اهمیت این است که علی رغم پیشرفت های سریع و شگفت انگیز در زمینه دانش و فناوری و توانایی بشر برای تسلط بر نیروهای طبیعی به منظور تأمین رفاه و آسایش خویش به نظر می رسد، نه فقط احساس آرامش وآسایش انسان نسبت به گذشته بیشتر نشده است، بلکه پیچیدگی های اخیر نگرانی ها و مسائل روحی و روانی جدیدی را نیز به ارمغان آورده است.

تأثیر فضای مجازی بر سلامت روان دانش آموزان

مطالعه این نگرانی ها و مسائل روحی و روانی جدید و عوامل موثر برآن در مدارس و بین دانش آموزان به خصوص در مراحلِ رشد حساس و پرتنش، مثل نوجوانی از اهمیت بیشتری برخوردار است. زیرا نوجوانی دوره ای است که از نظر جسمی و روان شناختی تحولات بسیاری را به همراه دارد.یکی از عواملی که بر سلامت روانی دانش آموزان در سن نوجوانی بخصوص دوره ی دبیرستان موثر است استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی مثل اینستاگرام، تلگرام، واتساپ، وایبر، ایمو و .... می باشد.میزان استفاده از اینترنت و شبکه های مجازی چنان رو به گسترش است که نسل کنونی را نسل زد(z)  ، نسل  اینترنت یا نسل شبکه نام نهاده اند.  این نسل متولدین اواسط دهه ی 1990 میلادی به بعد هستند.

تأثیر فضای مجازی بر سلامت روان دانش آموزان

جهان جدید به صورت شبکه ای در آمده که بافت اصلی آن را اطلاعات و نظام ارتباطات الکترونیک تشکیل می دهد. در پس این جامعه ی شبکه ای، تغییر ماهیت مراودات اجتماعی به شکل جوامع مجازی و معاشرت های الکترونیکی از طریق متون الکترونیک و سیستم چند رسانه ای به عنوان محیط نمادین پدید آمده است که باعث پیدایش نوعی ناامنی اجتماعی و جرایم و بزهکاری های جدید در فضاهای مجازی شده است.

از آثار مثبت اینترنت به روز کردن اطلاعات، استفاده از مطالب علمی و دسترسی به فناوری های روز است، اما به موازات آن گرایش نوجوانان و جوانان به چت روم ها، عشق های مجازی، کلاهبرداری و سو استفاده از دختران و پسران با ارائه ی شخصیت های دروغین، ازدواج های اینترنتی، سرقت اطلاعات و اخاذی را موجب شده است.

تاثیر منفی رسانه‌های اجتماعی بر دانش آموزان

اختلالات در خواب

اعتیاد به اینترنت

ایجاد رفتارهای پرخطر جنسی

توقف رشد مغز و یادگیری

راهکارهای مؤثر مقابله با اثرات منفی دنیای مجازی

-گذراندن اوقات بیشتری با فرزندان در فضای بیرون از خانه به طوری که فرزندان از نظر عاطفی، احساس خلا نکنند و جهت جبران این کمبود به شبکه های اجتماعی مجازی پناه نبرند

-طراحی و تدوین بخشی در کتاب های درسی در ارتباط با آشنایی دانش آموزان با شبکه های اجتماعی مجازی و  خطرات بالقوه ی آنها.

-برگزاری جلسات آموزشی از سوی مصادر امور فرهنگی در شهرستان ها به منظور آشنا نمودن و اطلاع رسانی به والدین در مورد شبکه های اجتماعی مجازی.

-برگزاری کلاس های آموزشی در مدارس جهت آگاهی دادن به نوجوانان و جوانان در مورد مزایا و معایب شبکه اجتماعی مجازی و نحوه ی استفاده ی صحیح از آنها.

-پخش آگهی های آموزنده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در رادیو و تلویزیون در جهت افزایش آگاهی خانواده ها در خصوص خطرات ناشی از شبکه های اجتماعی مجازی.

-پخش برنامه های کوتاه آموزشی درباره ی مزایا و معای شبکه های اجتماعی مجازی از زبان ورزشکاران و هنرمندان محبوبی که عموما جوانان آنها را الگوی خود قرار می دهند.