نقش رنگ ها

تاثیر رنگ ها در یادگیری

• چرا مبحث رنگ ها مهم است؟

رنگ یکی از اجزاء اصلی زندگی انسان است و بخشی از رفتار روزمره ما در زندگی توسط رنگ های موجود در محیط اطرافمان تعیین می شود. لباسی که می پوشیم، رنگ هایی که بر روی دیوار و یا میز ما در محل کار و یا منزل به کار رفته اند، اتاق خواب، اتومبیل و غیره، همگی تأثیر مستقیم بر رفتار ما دارند. دانشمندان دریافته اند که رنگ ها حتی در یادگیری امور و مسائل آموزشی نیز تأثیرگذارند.

به گفته یوهانس ایتن (رنگ زندگی است، زیرا زندگی بدون رنگ همچون مرده است) رنگ در فرایند یادگیری بسیار تاثیر گذار می باشد، به این دلیل که یادگیری دارای سبک های گوناگونی چون شناختی، عاطفی و فیزیولوژیکی است  یک معلم توانا می تواند با بهره گیری از این سبک ها و پیوند آن ها با یادگیری، این فرآیند را کارآمد تر سازد تا حافظه بلندمدت فعال گردد.

از نقاشی های کودکان می توانیم به این نتیجه برسیم که وقتی رنگ های سیاه و سفید به آن ها داده می شود اجسام بی جان و با رنگ های اصلی و ثانویه جانداران را می کشند. پس این امکان برای معلم و در کل کادر اجرایی مدرسه وجود دارد که با استفاده درست از رنگ ها و مدیریت حساب شده، حالت ها و شرایط مناسبی برای یادگیری فراهم شود.

• رنگها قدرت یادگیری را تقویت می کنند.

وقتی در کلاسها و مواد آموزشی از رنگهای مختلف استفاده می شود، بچه ها زودتر یاد می گیرند و اطلاعات مدت بیشتری در ذهن بچه ها باقی می ماند زیرا ۸۰ درصد از مغز انسان اطلاعات را بصورت بینایی دریافت می کنند و از آنجایی که رنگها حس بینایی را تحریک می کنند باعث بهبود و تقویت قدرت یادگیری می شوند.

• کودکان رنگها را بهتر از لغات بیاد می آورند

ترکیب مطالب درسی با رنگها باعث می شود که کودکان اطلاعت را بهتر به یاد بیاورند برای مثال جهت آموزش برخی چیزها، می توانیم از فلش کارتهایی که زمینه رنگی دارند استفاده کنیم بطوریکه هر دسته از اطلاعات رنگ خاصی را بخود اختصاص دهند و با فلش کارتهایی با همان رنگ نمایش داده شوند. به این ترتیب بچه ها با مطابقت دادن رنگها با اطلاعات راحت تر آنها را بیاد می آورند.

• تاثیر رنگها بر روی خلاقیت

رنگها الهام بخش خلاقیت و ابتکار هستند و باعث می شوند دانش آموزان و دانشجویان ایده های نو و جدیدی به نظرشان برسد. استفاده از رنگها نه تنها به پروژه های هنری کمک می کند بلکه حس خلاقیت و نوآوری برای نوشتن داستان را نیز در آنها تحریک می کند و به آنها کمک می کند که راحت تر به سؤالات پاسخ دهند و مورد ارزیابی قرار گیرند.

• تحقیقات ژولیت ژو در تاثیر رنگ و میزان یادگیری

از چند دانشجو خواستند که روبروی کامپیوتر بنشینند و کارهایی را بر روی صفحه مانیتور انجام دهند. بر اساس نتایج تحقیق، آزمایش شوندگان کلماتی را که بر روی یک صفحه قرمز نوشته شده، بهتر حفظ می کردند و یا می توانستند با استفاده از آجرهای کوچک روی یک محیط قرمز، خانه های بهتری بسازند. اما همین افراد در قالب یک محیط آبی رنگ، استفاده های جالب تر و خلاقانه تری از لوازم ساده مثل کاغذ گیر و ... داشتند.

به گفته دانشمندان همه ما از کودکی رنگ قرمز را به عنوان علامت خطر شناخته ایم. بنابراین می توان از رنگ قرمز برای به خاطر سپردن مسائل مهم و جزئی مانند یادگیری کلمات جدید در یک زبان خارجی و ... استفاده کرد.

از سوی دیگر چون رنگ آبی تداعی گر آسمان، آزادی و آرامش است، ذهن انسان را بیشتر به سمت اکتشاف سوق می دهد. به همین علت، رنگ آبی موجب خلاقیت بیشتر در ذهن می شود.