خلاصه نویسی و نقش آن در یادگیری

خواندن به تنهایی کافی نیست. دانسته‌ها به سادگی به فراموشی سپرده می‌شوند. خواندن زمانی مفید است که از تکنیک‌های مختلف برای به خاطر سپردن و خلاصه‌نویسی استفاده کنیم. همیشه پس از خواندن یک متن آموزنده و علمی، تا حد امکان برای خود مصداق و مثال پیدا کنید. براي تهيه‌ی جزواتي فشرده و كم‌حجم براي امتحان از برخي درس‌ها و متون نيازمند خلاصه‌نويسي هستيم. مجموع اين گونه نيازها، ايجاب مي‌‌كند كه با «روش خلاصه‌نويسي» آشنا شويم.

خلاصه نویسی و نقش آن در یادگیری

فوايد خلاصه‌نویسی از اين قبيل است:

1. بهره‌گيري از يادداشت‌‌هاي خلاصه در مراحل بعد به وسيله‌ی مراجعه‌ی ‌مجدد به آن‌‌ها

2. تمريني براي كار قلمي و رشد نيروي نويسندگي انسان

3. تقويت بينش و رشد فكري انسان در سايه‌ی اين گزينش و تلخيص

4. تسهيل برخورداري از محتويات كتب و مقالات در حجمي اندك

5. ايجاد انگيزه در دانش‌آموزان براي مطالعه

6. كمك به حفظ مطالب و از ياد نرفتن آن‌‌ها

7. كمك به تمركز فكر هنگام خواندن كتاب و مقاله

با توجه به اين‌كه در خلاصه‌نويسي بايد به «كاهش حجم نوشته» پرداخت، بي‌آن‌كه هدف نويسنده و گوينده و پيام اصلي نوشته و سخن از بين برود، ضروري است كه مهارت لازم در اين امر كسب شود. اين مهارت هم جز با تمرين زياد و نيز كار زير نظر مربي و استاد، كم‌تر به دست مي‌‌‌آيد. تفاوت خلاصه‌نويسي با گزيده، گلچين و يادداشت‌برداري اين است كه در يادداشت‌برداري و گزيده‌نويسي، نكات مورد نظر و مورد علاقه‌ی شخص از جاهاي مختلف نوشته مي‌‌شود و چه‌بسا انسجام و پيوستگي ميان گزيده‌ها وجود نداشته باشد؛ ولي در خلاصه‌نويسي، توجه روي يك كتاب يا مقاله يا متنِ خاصّي است كه چكيده‌ی همه‌ی آن آورده مي‌‌شود؛ نه آن‌ كه از هر بوستاني گلي چيده شود.

خلاصه‌نويسي شبيه زيراكس يا عكس گرفتن از هر متن يا تصويري در مقياسي كوچك‌تر است.

منبع سایت: www.kanoon.ir