روش های خلاق در کلاسداری دبستان

روش‌هایی خلاق برای برقراری آرامش در کلاس

پیش‌دبستانی و اول دبستان

ابتکار و استفاده قوه تخیل بهتر و سریع‌تر از هر چیز توجه کودکان را جلب می‌کند. مثلاً برای جلب حواس‌شان از اشیایی استفاده کنید که صدایی ویژه دارند مثل سوت و زنگوله یا هر وسیله جالب دیگری که در دسترس دارید. یکی از معلمان پیش‌دبستانی نشریه ادوتوپیا از شاگردانش می‌خواهد مثل سنجابی که فندق زیر لپ‌هایش قایم کرده، دهانشان را باد کنند و آن وقت سعی کنند حرف بزنند. حرف زدن با لُپ‌های برآمده مشکل است، بچه‌‌ها خنده‌شان می‌گیرد، حواس و توجه‌شان جلب می‌شود و کلاس کم کم آرام می‌شوند.

یکی دیگر از معلمان از یک اسپری خوش‌بو که روی آن برچسب «اسپری سکوت» چسبانده استفاده می‌کند، گاهی هم با محلول حباب، فضای شلوغ کلاس را پر از «حباب‌ سکوت» می‌کند تا بچه‌ها آرام شوند.

دبستان و راهنمایی

وقتی با دانش‌آموزان راهنمایی سر و کار داشته باشیم، برای جمع‌بندی هر فعالیت کلاسی، شروع بازی «بیست سکوت» را اعلام می‌کنیم. اگر بچه‌ها ظرف بیست ثانیه پشت میز‌هایشان برگشتند و کاملاً آرام شدند، یک امتیاز/نمره به کل کلاس می‌دهیم. اگر بیست امتیاز گرفتند آن وقت همه با هم بستنی می‌خورند. امکان دارد اولین بار نزدیک به یک ماه طول بکشد تا به مرحله آخر برسند و بستنی نصیب‌شان شود.

یکی از بهترین راه‌های آرام کردن دانش‌آموزان راهنمایی این است که موقع ورودشان به کلاس نزدیک به در بایستید و با آن‌ها خوش و بش کنید. راب پلوین، کارشناس پرورشی و رفتاری نوجوانان به نشریه ادوتوپیا می‌گوید: در این مواقع خوب است با برخوردی گرم و کلامی دوستانه، بدون سرزنش و سخت‌گیری، با نوجوانان خوش‌وبِش کنیم تا از پرورش رویکردی سازنده از همان شروع کلاس در آن‌ها آغاز شود.

پیشنهاد‌هایی برای اجرای راهکار‌ها

برای اجرای هر کدام از این راهکارها یا فعالیت‌ها ابتدا درباره‌شان برای بچه‌ها توضیح دهید و مطمئن شوید منظورتان را خوب فهمیده‌اند. بعد کلاس‌ شلوغ‌تان را شبیه‌سازی کنید تا فرصت تمرین داشته باشند و حین تمرین‌ جز به اجرای کامل و دقیق روش رضایت ندهید. سپس برایشان توضیح دهید انتظارتان از سکوت و آرامش کلاس در مواقع مختلف چیست؟ مثلاً سکوت کامل حین صحبت معلم و صحبت با صدای آرام وقت انجام فعالیت‌های گروهی.