تشریح قلب

تشریح قلب در درس دستگاه گردش مواد

قلب انسان مهم ترین و حیاتی ترین ارگان بدن است و چهار وظیفه مهم را بر عهده دارد.

وظایف قلب:

1. گرفتن اکسیژن و مواد غذایی از دستگاه تنفس و گوارش و رساندن آن به همه اندام های بدن
  2. انتقال دی اکسید کربن از سلول ها به شش ها
  3. انتقال هورمون ها از ارگان های تولید کننده به اندام های مورد نظر
  4. انتقال مواد دفعی نیتروژن دار، بی کربنات و . به دستگاه دفع ادرار

حفرات قلب:

قلب انسان مانند سایر پستانداران از ۴ حفره تشکیل شده است. دو دهلیز در بالا و دو بطن در پایین قرار دارد.

1. دهلیز راست
  2. بطن راست
  3. دهلیز چپ
  4. بطن چپ

این حفرات به واسطه دیواره ای که بین آن ها قرار گرفته است از هم جدا هستند و تنها راه ارتباطی موجود دریچه ها می باشد.

تفاوت خون سمت راست و سمت چپ قلب:

تفاوت خون سمت راست و چپ قلب در مقدار گازهای تنفسی است و نه مواد غذایی.

سمت راست قلب حاوی خون تیره است و در سمت چپ قلب خون روشن جریان دارد.

همان طور که می دانید در خون روشن میزان اکسیژن بیش از دی اکسید کربن است و بالعکس در خون تیره میزان دی اکسید کربن بیش از اکسیژن می باشد.

دهلیز راست:

این حفره در بالا و سمت راست قلب قرار دارد و حاوی خون تیره است.

خون دهلیز راست از بزرگ سیاهرگ زبرین تامین می شود که منشاء آن خون تیره سر، گردن، دست ها ، سیاهرگ کرونر و لنف کل بدن می باشد.

بطن راست:

این حفره در پایین و سمت راست قلب قرار دارد و حاوی خون تیره است.

بطن راست خون تیره خود را جهت انجام تبادلات گازی به سرخرگ ششی وارد می کند.

دهلیز چپ:

این حفره در بالا و سمت چپ قلب قرار دارد و حاوی خون روشن است.

خون موجود در دهلیز چپ توسط چهار  سیاهرگ های ششی تامین می شود.

بطن چپ:

این حفره در پایین و سمت چپ قلب قرار دارد و حاوی خون روشن است.

ضخامت دیواره آن بیش از سایر بخش های قلب است و قدرت انقباضی بیشتری دارد.

بطن چپ خون موجود در خود را وارد سرخرگ آئورت  می کند تا به همه اندام های بدن فرستاده شود.

خونرسانی قلب:

تامین اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز سلول های قلب به واسطه سرخرگ ویژه ای انجام می شود که از ابتدای آئورت منشاء می گیرد. این سرخرگ را عروق کرونر یا اکلیلی می نامند.

عروق کرونر اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز سلول های قلبی را به آن ها رسانده و دی اکسید کربن ناشی از تنفس سلول های قلبی  را دریافت می کند و در انتها به صورت سیاهرگ کرونر وارد دهلیز راست می شوند.

دریچه های قلب:

در قلب انسان چهار دریچه وجود دارند که هر یک همانند یک سد باعث یک طرفه شدن جریان خون شده و در زمان مناسب اجازه ورود خون را صادر می کنند.

نقش آزمایشگاه در یادگیری دانش آموزان:

استفاده ازآزمايشگاهها مي تواند ضمن بالا بردن كيفيت آموزش وياد گيري يك عامل بسيار تحريك كننده در فعاليت آموزشي باشد  ، همچنین استفاده ازآزمايشگاهها مي تواند ضمن بالا بردن كيفيت آموزش وياد گيري يك عامل بسيار تحريك كننده در فعاليت آموزشي باشد لذا لازم به ذکر است استفاده از آزمايشگاه وآزمايش كردن به هنگام تدريس فعاليت آموزشي ويادگيري را جالب توجه وشيرين مي نمايد و در نتيجه دانش آموزان خسته وبي حوصله نمي شوند .

تشریح قلب در پایه چهارم:

در پایه چهارم دبستان پرسش دانش آموزان با تشریح قسمت های مختلف قلب و اجزایی که هر یک وظیفه ای را بر عهده دارند، به نحو موثر و مطلوب این مبحث از کتاب درسی علوم را فراگرفته و توانستند پاسخ پرسش های مطرح شده در این زمینه را  به صورت تشریحی و کامل بیان کنند.

تشریح قلب

فائزه عبدی

باسلام مطلب خیلی مفیدی بود

نرجس مقتدائی

از بهترین روش های آموزش علوم زیستی آزمایش و مشاهده است. موفق باشید

حسن ستاری

آفرین به کوچولوهای پژوهشگر دبستان پرسش، به همتون می بالم و برای همتون آرزوی موفقیت دارم.