عید نوروز و آداب و رسوم آن

عید نوروز یکی از مهمترین و اصلی ترین جشن های ایرانیان می باشد که از دیرباز و از ایران باستان نسل به نسل منتقل شده است.

مردم سراسر جهان نسبت به جشن ها و مراسم تاریخی خود اهمیت زیادی می دهند. هر ملت و قومی دارای چندین جشن ملی می باشند و با رعایت و انجام آداب و رسوم خاص مربوط به هر جشن، به بزرگداشت آن جشن می پردازند. در ایران هم جشن های ملی و همچنین جشن های مذهبی زیادی وجود دارد که هرساله مردم به برپایی آنها می پردازند. به مانند جشن های شب یلدا و جشن مهرگان که از جشن های ملی ایران باستان محسوب می شوند. همچنین جشن های مذهبی زیادی هم به مانند ولادت های امامان وجود دارند که مسلمانان در تاریخ خاص خودش به برپایی آن می پردازند. اما تمام ایرانی ها عید نوروز را به عنوان بزرگترین و مهمترین جشن ملی می شناسند و هر سال به بهترین نحو ممکن عید نوروز را جشن می گیرند. تاریخچه عید نوروز به زمان ایران باستان بر می گردد به طوری که این جشن هم اکنون مختص ایران نمی باشد و در کشور های همسایه به مانند افغانستان، پاکستان، تاجیکستان و بخش هایی از ترکیه و هند هم هرساله جشن نوروزی برپا می شود.

تاریخچه عید نوروز:

تاریخچه عید نوروز همانطور که می دانیم به ایران باستان بر می گردد. طبق اثرات تاریخی و گفته تاریخدان های برجسته دنیا، تاریخچه عید نوروز به قبل از شکل گیری ایران برمی گردد، یعنی پیش از دوره مادها و هخامنشیان. در حدود 3هزار سال قبل از میلاد، دو عید در آسیای میانه و آسیای غربی وجود داشته به نام عید آفرینش که زمان آن اول پاییز بود و همچنین عید رستاخیز که زمان جشن گرفتن آن در اول بهار بوده است. اما مدت ها بعد از آن، این دو عید به یک عید تلفیق شدند که در اول بهار جشن گرفته می شد.

عید نوروز و آداب و رسوم آن

در دوره ساسانیان بخش کوچکی از مردم وجود داشتند که پیرو آیین زرتشت نبودند اما با توجه به اینکه در منطقه تحت حکمرانی ساسانیان قرار داشتند، نوروز را جشن می گرفتند. بعضی از شواهد تاریخی هستند که نشان می دهند در دوره ساسانیان سال های کبیسه رعایت نمی شدند، به همین دلیل هر چهار سال یک روز به اشتباه این عید با تأخیر می افتاد و همین باعث شده تا این عید در تمامی فصول برگزار شود.
یکی دیگر از نکات مهم درباره تاریخچه عید نوروز این است پنج روز اول فروردین را مردم به جشن گرفتن نوروز می پرداختند که به همین دلیل به نوروز عامه معروف است و روز ششم که مختص جشن درباری نوروز بوده است را نوروز بزرگ می نامیدند.

آداب و رسوم عید نوروز:

1- چهارشنبه سوری از اصلی ترین رسوم در تاریخچه عید نوروز: چهاشنبه سوری مراسمی است که به شکل یک جشن برگزار می شود به شکلی که در شب آخرین چهاشنبه سال و کمتر از یک هفته مانده به شروع عید نوروز آغاز می شود. در این شب دوستان و آشنایان در محلی جمع می شوند به مانند بیرون خانه و جلو در و یا در محلی خارج از شهر و در یک مکان بدون سکنه. تقریبا محل انجام این مراسم مهم نیست و هرکسی در هرکجایی می تواند این جشن را برگزار نماید و از آداب و رسوم عید نوروز پیروی کرده باشد. در این شب مردم به روشن کردن آتشی نه زیاد بزرگ می پردازند و از روی آن به دفعات می پرند. خود مراسم چهارشنبه سوری دارای رسومی می باشد، یک نمونه از انها در زمان پرش از روی آتش است که این جمله را می گویند: زردی من از تو، سرخی تو از من. این جمله بدان معنی است که بیماریها و بدی ها را از من بگیر و سرخی یا همان روشنایی و روحی تازه را به من بده تا در سال جدید با شور و حرارت نو زندگی را دوباره شروع نمایم.

2- خرید لباس عید: یکی دیگر از آداب و رسوم عید نوروز خرید لباس نو است که مختص حالا نیست و در همان قدیم هم مردم برای عید لباس نو می خریدند. به طوری که باید گفت خرید لباس نو در تاریخچه عید نوروز جا دارد. در قدیم مردم برای عید پارچه هایی به رنگ های روشن و شاد می خریدند و به دلیل برخی از اعتقادات، آنها را خودشان می دوختند.

عید نوروز و آداب و رسوم آن

3- پهن کردن سفره هفت سین: از دیگر آداب و رسوم عید می توان به سفره هفت سین اشاره کرد که در آن به جز قرآن و تنگ ماهی، هفت خوراکی و میوه ای که با حرف سین آغاز می شود را به مانند سیب در آن قرار می دادند. و در زمان تحویل سال همه دور این سفره می نشینند و به دعا و نیایش می پردازند.

عید نوروز و آداب و رسوم آن

4- خانه تکانی: خانه تکانی هم از دیگر رسوم عید نوروز محسوب می شود و مردم قبل از عید؛ مثلاً 20 روز قبل از شروع عید شروع به تمیز کردن خانه می کنند به شکلی که در روز اول عید خانه به تمیزترین حالت ممکن تبدیل شده باشد. تمام ما خانه تکانی را تجربه کرده ایم و در این مورد به مادر و پدر خود کمک کرده ایم و حس می کنیم که خانه تکانی سرشار از احساسات مثبت و لذتبخش است.

5- دید و بازدید عید: دید و بازدید عید هم از مهمترین بخش ها و آداب و رسوم عید نوروز می باشد و تمام فامیل و اقوام برای دیدن هم به خانه یکدیگر می روند. این کار به شکلی انجام می شود که ابتدا اعضای یک فامیل در روزهای اول عید به خانه بزرگترهای فامیل مانند پدربزرگ و مادربزرگ می روند، این دید و بازدید را مهم قلمداد می کنند زیرا بخشی از آموزه های دینی ما هم محسوب می شود. در این دید و بازدید ها، بزرگان به کوچکتران عیدی می دهند که همین عیدی هم از رسوم قدیمی و دلنشین عید نوروز محسوب می شود.

عید نوروز و آداب و رسوم آن

6- مراسم سیزده بدر: اما آخرین مراسم برگزار شده در عید نوروز مراسم سیزده بدر است و در این روز که سیزدهم فروردین می باشد، مردم به کوه و دشت و جنگل می روند. به همین دلیل این روز به روز طبیعت هم معروف شده است. در این روز مردم سبزه های سفره هفتسین را با خود به بیرون از شهر می برند و در طبیعت رها می کنند.

منبع سایت: www.familyguard.ir

فاطمه فولادی

پیشاپیش عیدتون مبارک

نرجس مقتدائی

جالب و خواندنی بود. با تشکر از آقای حمزه

وحید دهقان

اطلاعات مفیدی بود

بهناز علی اکبر

بهار ۹۸ پیشاپیش مبارک

حسن ستاری

پیشاپیش عید نوروز را به همه دانش آموزان و همکاران دبیرستان دوره اول و دوم حافظ تبریک و شادباش می گویم.

عرفان فرهادی

مطلب جالبی بود با تشکر ویژه از آقای حمزه عزیز