تقویت کنجکاوی و خلاقیت در کودکان

توانایی روبرو شدن با چالش ها به روش های مختلف، حاصل داشتن هوش خلاق است. زمانیکه کودکان خلاقیت را در خود پرورش میدهند، یاد میگیرند به غرایز و توانایی های منحصر به فرد خود اعتماد کنند

خلاقیت یعنی به‌کارگیری توانایی‌های ذهنی برای ایجاد فکر یا مفهومی جدید که برخی نیز آن را به ترکیب ایده‌ها یا ایجاد پیوستگی بین ایده‌ها تعبیر کرده‌اند. می‌توان گفت کودکان قبل از ورود به مدرسه ذهنی فعال و بسیار انعطاف‌پذیر دارند، اما متأسفانه با ورود به مدرسه شور و نشاط و خلاقیت پیشین خود را کنار گذاشته و با قوانین و قواعد خشک مدارس، همسو می‌شوند

تقویت کنجکاوی و خلاقیت در کودکان

نکاتی برای تقویت خلاقیت در کودکان:

• خلاقیت کودکتان را با تعداد زیادی عروسک های کارخانه ای سرکوب نکنید. در مقابل خریدن همه ی لوازمی که از آخرین فیلم ها و کارتون های کودکان به بازار می آید، مقاومت کنید تا خلاقیت آنها امکان رشد داشته باشد. عروسک ها خیلی خوبند، اما کودکان وقتی همه ی انواع لباس ها و لوازم بازی برایشان فراهم باشد از قوه ی تخیل و خلاقیتشان استفاده نمیکنند. ابزار های از پیش ساخته شده یا وسایل بازی از قبل سر هم شده فرصت فکر کردن را از کودک میگیرند.
  • به ایده ها و نظرهای مختلف احترام بگذارید. با گفتن: "خب این هم راه خوبی برای نگاه کردن به موضوع است." یا "چه ایده ی خوبی! من هیچوقت بهش فکر نکرده بودم. بیا امتحانش کنیم" تبادل ایده ها را تشویق کنید.
  • اکتشافات کودکان را تشویق کنید. نظرات مشخص و انگیزشی بدهید، مثلا: "چقدر جالب! تو با این بلوک ها یه راه مخفی درست کردی." یا "اینجوری که از سبزهای مختلف برای رنگ کردن برگ استفاده کردی باعث میشه نقاشیت خیلی طبیعی بنظر بیاد".
  • از خجالت دادن و دست پاچه کردن کودکانی که از روش آزمون و خطا برای تجربیاتشان استفاده کرده اند پرهیز کنید. نگویید: "واقعا چه فکری کردی که این کار رو کردی؟" بلکه ازکودک حمایت کنید: "اگر این کار نکرد، یک روش دیگه رو امتحان کن. مطمئن باش درستش میکنی" هر ریسک منطقی که به خلاقیت منجر بشود را تشویق کنید.
  • با مطرح کردن سوال، شیوه ی تفکر مستقل و تخیلی را در کودکتان ایجاد کنید. در کارهای مختلف به کودکتان نگویید دقیقا باید چه کار کند. برای مثال، وقتی در حال ساختن ظرف غذای پرندگان هستید به کودک بگویید: "دارم فکر میکنم که چی میتونه دونه های ذرت شکسته و تخم آفتابگردون ها رو نگه داره. تو چه پیشنهادی داری؟
  • از عبارات ناامیدکننده و منفی بافی دوری کنید. نظرات مبتنی به قضاوت تجربیات خلاق را زیر سوال میبرند. از عباراتی اینچنینی دوری کنید: "نه! اینجوری نباید انجامش بدی. بذار من برات درستش کنم" یا "هیچوقت نمیتونی کاری رو درست انجام بدی، نه؟
۲۰ روش تقویت کنجکاوی و خلاقیت در کودکان

راه های از بین بردن خلاقیت در کودکان:

۱. کلاس نقاشی
شاید تعجب کنید ولی کلاس نقاشی با آموزش هایی که درباره نحوه کشیدن و رنگ کردن به کودکان می دهد فرصت خلق آثاری که تماما از ذهن و خلاقیت آن ها نشات گرفته باشد را از آن ها میگیرد.

۲. کاردستی های از پیش تعیین شده
زمان درست کردن کاردستی می توانید به آن ها کمک کنید ولی ایده اولیه را به عهده خود کودک بگذارید. وقتی ایده هم از شما باشد خلاقیت جایی برای ابراز وجود نخواهد داشت.

۳.بازی ها و قوانین از پیش تعیین شده
در زمان بازی کودکان تنها بازیکن یک بازی نباشند. بازی هایی که قوانین خاصی دارند او را مجبور به پیروی می کنند و فرصت خلق ایده را از او میگیرند.

۴.نادیده گرفتن استعدادها
اگر فقط روی یکی از استعدادهای کودک تمرکز کنید استعدادهای دیگر او را که شاید اولویت بیشتری هم داشته باشد را نخواهید دید. برای مثال اگر روی انعطاف بدن کودک خود و استعدادش در ژیمناستیک تمرکز کنید شاید متوجه استعداد بالای او در نقاشی نشوید. با ذهن باز به کودک خود نگاه کنید.

5.مقایسه
مقایسه کردن کودکان با یکدیگر سبب ندیدن استعدادهای کودک و سرکوب احساسات و خلاقیت او می شود. کودک را با خودش در سنسن پایین تر مقایسه کرده و از توانایی های او تعریف کنید تا اعتماد بنفس وی را افزایش دهید.

6.نشنیده گرفتن
به حرف ها و سوالات کودک هرچند از نظر شما خسته کننده باشد, گوش فرا دهید. نتیجه این توجه و دقت به سخنان کودکتان را در رشد هوش و خلاقیت او خواهید دید.

تقویت کنجکاوی و خلاقیت در کودکان6 راه پرورش خلاقیت در کودکان:

۱. به تخیلاتش بال و پر بدهید
اگر حین بازی یا انجام کارها کودک شما می گوید من پرواز میکنم و با تخیلات خودش شما را شگفت زده می کند, شما نیز با او همراه شوید. او را حین بازی ها و انجام کارها جدی بگیرید.

۲. از بی نظمی نهراسید
همه ما کودکان مرتب و تمیز را ترجیح می دهیم ولی تا کودک بی نظم نباشد آفریننده نیز نخواهد بود. اجازه بدهید پس از انجام کارهایش به مرتب کردن محیط بپردازد.

3.وسایل را مهیا کنید
اگر میخواهید هم کودک خاتقی داشته باشید و هم خانه ای مرتب, وسایل آسایش را مهیا کنید. بطور مثال با چسباندن کاغذ های بزرگ روی دیوار اجازه دهید او روی دیوار نقاشی کند و یا از رنگ های انگشتی استفاده کنید.

4. کاردستی
کاردستی ها علاوه بر افزایش مهارت های فیزیکی کودک به رشد خلاقیت او نیز کمک می کنند. وسایل مورد نیاز را آماده کنید و ابتدا از او بخواهید با ایده های خودش یک کاردستی زیبا خلق کند.

5. سوال های بی پایان
حق دارید اگر گاهی از سوالات بی پایان کودکانتان کلافه شوید ولی همین سوال های کودکانه تاثیر بسزایی در رشد خلاقیت کودکان دارد بنابراین حوصله پیشه کنید و با صبوری به سوالات آن ها پاسخ دهید.

6.اشتباه کنید
کودک را از اشتباهاتی که برایش خطر جانی ندارد دور نکنید. هر اشتباه یک تجربه و یک درس است و یا شاید یک مسئله و یک فرصت برای حل مسائل پیش آمده.

نرجس مقتدائی

بسیار جالب بود.

فائزه عبدی

تشکر از شما به جهت این مطالب مفید

حسن ستاری

خبر جالب و مفیدی بود و در نوع خودش متنوع!!!