روز جهانی ارتباطات و فناوری اطلاعات

ارتباطات نقشی حیاتی در دوام و بقای سازمان‌ها داشته است و روابط عمومی‌ها نقش حیاتی و ارزنده‌ای را در پاسخگویی به اذهان عمومی و شفاف‌سازی افکار جامعه نسبت به رخدادهای درون سازمان دارند.

روز ارتباطات

امروزه ارتباطات نقشی حیاتی در دوام و بقای سازمان‌ها داشته و سازمانی موفق‌تر است که با استفاده از ابزار و فنون نوینِ ارتباطی و اطلاعاتی، نقش خود را در جامعه پررنگ‌تر کند. با گسترش حوزه ارتباطات بشری و توسعه فن‌آوری‌های اطلاعاتی و همچنین ارتقای روز‌افزون و همه‌جانبه علوم و فنون نیاز به ساماندهی اطلاعات بیش از پیش احساس می‌شود.

روز ارتباطات

در این راستا، روابط عمومی‌ها نقش حیاتی و ارزنده‌ای را در پاسخگویی به اذهان عمومی و شفاف‌سازی افکار جامعه نسبت به رخدادهای درون سازمان و آشکار ساختن سیاست‌ها و موضع‌گیری‌های سازمان در عرصه ملی و بین المللی بازی می‌کنند که موفقیت در این عرصه بی شک وامدار علم، تخصص و تعهد کارکنان روابط عمومی است. روابط عمومی‌ها به عنوان یک ابزار مدیریتی، حلقه ارتباط بین مدیران، کارکنان و جامعه هستند

ارتباطی و دنیای ارتباطات، صنعتی است که روز به روز گستره بیشتری می‌یابد و نقش مهم‌تری را در زندگی ما ایفا می‌کند. امروزه ابزارهای ارتباطی، به وسیله‌ای برای ابراز و تحقق اراده جمعی و به وسیله‌ای برای آموزش و تحقق توسعه کشور‌ها تبدیل شده‌اند.

روز ارتباطات

ارتباطات به ویژه از جنس الکترونیکی، بخش جدانشدنی زندگی بشر امروز در حوزه‌های مختلف است و اطلاعات و ارتباطات در جامعه فراصنعتی کنونی، معیار اصلی توسعه و پیشرفت اقتصادی و صنعتی محسوب می‌شود. ارتقاء بهره‌وری لازمه بقا و رشد جوامع آینده است و مهمترین راه این ارتقاء استفاده از ICT است. با توسعه ICT در تمامی ارکان صنعت، می‌توان بهره‌وری را بالا برد و اشتغال را افزایش داد. امروز، مهارت‌آموزی در عرصه ICT به عنوان یکی از شاخص‌های رتبه‌بندی کشورهاست. به طور قطع، اهمیت دنیای ارتباطات، از دید مجامع جهانی نیز پنهان نمانده است.

تاریخچه‌ روز جهانی ارتباطات

هفدهم ماه مه برابر با ۲۷ اردیبهشت ماه، روز جهانی ارتباطات و دوربرد و جامعه اطلاعاتی (WTISD) است. سال ۱۸۵۶ میلادی بود که در چنین روزی نمایندگان بیست کشور جهان گرد هم نشستند تا اولین قوانین فراملی ارتباطات را که در آن زمان در پیشرفته‌ترین شکل، محدود به تلگراف بود، تدوین کنند. نتیجه‌ این گردهمایی و بحث‌ها منجر به تشکیل «اتحادیه بین‌المللی تلگراف» و اختصاص روز هفدهم مه به این مناسبت شد.

سابقه عضویت ایران در "اتحادیه تلگرافی بین‌المللی" بیش از یكصد سال است. نهاد مذكور پس از جنگ جهانی دوم و تشكیل سازمان ملل، به موجب تصمیم كنفرانس عمومی نمایندگان دولت‌های عضو، این اتحادیه به صورت نهاد تخصصی سازمان ملل درآمد و از آن زمان تاكنون، جزو مؤسسات ویژه سازمان ملل متحد است. از اواخر سال ۱۹۷۰ میلادی، كشورهای جهان سوم از طریق این اتحادیه كوشش‌های وسیعی برای رسیدن به دو هدف مشخص در پیش گرفتند:

۱- سعی در تقسیم و توزیع عادلانه امواج رادیویی

۲- كوشش در توزیع عادلانه كانالهای تلویزیونی ماهواره ای پخش مستقیم در سراسر جهان

اقدام مهم دیگر این اتحادیه كمک به كشورهای جهان سوم برای توسعه ارتباطات و كاربرد هرچه بیشتر آن در توسعه ملی این كشورها است.

در سال ۲۰۰۵ و صد و چهل سال بعد از تشکیل «اتحادیه بین المللی تلگراف»، اجلاس جهانی تحت عنوان «جامعه اطلاعات» در کشور تونس برگزار شد، پس از این اجلاس سازمان ملل متحدد قطعنامه‌ای را صادر کرد که به موجب آن روز ۱۷ مه به عنوان روز جهانی «ارتباطات و  فن آوری  اطلاعات » نام نهاده شد.

در نوامبر ۲۰۰۶ کنفرانس تام‌الاختیار اتحادیه بین‌المللی ارتباطات دوربرد در آنتالیا (Antalya) در ترکیه تصمیم گرفت هر دو رویداد (روز جهانی ارتباطات دوربرد و جامعه اطلاعاتی)  در روز هفدهم مه جشن گرفته شود. قطعنامه بروزشده موسوم به Resolution ۶۸ از کشورها و بخش‌های عضو می‌خواهد سالیانه با در نظر گرفتن برنامه‌های مناسب ملی با اهداف زیر به گرامیداشت این روز بپردازند:

۱_ انعکاس و تبادل آرا درباره مضامین (theme) متخذه توسط شورا

۲_ بحث درباره جوانب مضمون با همه طرف‌های ذیربط

۳_ تدوین گزارش برای بازتاب مباحث ملی درباره مباحث مرتبط با مضمون برای پس‌فرست به اتحادیه بین‌المللی ارتباطات دوربرد و سایر اعضای آن.