22 خرداد، روز جهانی مبارزه با کار کودکان

کودکان کار چه کسانی هستند؟

کودکان کار به یکی از اشکال کار سبک یا سخت و داوطلبانه یا اجباری جهت کسب درآمد و نه کسب توانمندی اشتغال دارند. آنها معمولا با آسیب‌های اجتماعی روبه‌رو می‌شوند، به همین دلیل سازمان بین المللی کار، یک روز را برای مقابله با این پدیده جهانی اختصاص داده است.

روز جهانی مبارزه علیه کار کودکان

نام گذاری 12 ژوئن به عنوان "روز مقابله با کار کودک" واکنشی بود از طرف سازمان جهانی کار (ILO) به کنگره جهانی کودکان کار سراسر جهان که توسط فعالان لغو کار کودک در شهر فلورانس در سال 2004 برگزار شد. پیام نشست همانا اعتراض برای پایان بخشیدن به ظلم و بی عدالتی در حق همه ی کودکان جهان بود. از خواسته های این نشست می توان به لغو کار، بهره کشی از کودکان و از بین بردن همه ی اشکال سو استفاده از آنان و نیز حمایت و تامین همه جانبه کودکان تا سن 18 سالگی توسط دولت ها، اشاره کرد.

تاریخچه روز جهانی مبارزه با کار کودکان

سازمان بین‌المللی کار (ILO) و بدنهٔ سازمان ملل متحد که به تنظیم و مدیریت دنیای کار می‌پردازد در سال ۲۰۰۲ بر این شد تا روزی جهانی را برای مبارزه با کار کودکان تعیین کند تا توجه و تلاش همگان در این زمینه را برانگیزد. در این روز دولت‌ها و نهادهای محلی، جامعه مدنی و جهانی، کارگرها و کارفرمایان به گرد هم جمع می‌شوند تا مشکل کودکان کار را مطرح کنند و راه حل‌هایی برای کمک به آن‌ها پیشنهاد کنند.

برپایهٔ داده‌های ILO صدها میلیون دختر و پسر در جهان درگیر کارند و از آموزش و پرورش مناسب، بهداشت، تفریح، و آزادی‌های اولیه بی‌بهره‌اند. بیش از نیمی از این بچه‌ها مشغول به بدترین شکل ممکن از کارهای کودکان اند؛ مانند کار در محیط‌های خطرناک، بردگی یا دیگر شکل‌های بیگاری؛ قاچاق مواد مخدر و تن‌فروشی و حتی ورود در درگیری‌های مسلحانه، که این فعالیت ها برای کودکان بسیار مخرب و از توان آنها خارج است.

22 خرداد، روز جهانی مبارزه با کار کودکان

این روزها شاهد آنیم که بعضی از سازمان ها و نهاد های دولتی و وابسته به دولت شتاب زده در صدد سطحی کردن و به انحراف کشاندن تلاش ها و مبارزات مشخص و برحق جامعه هستند، تلاشی که تضمین کننده فردایی است که در آن کسی گرسنه نباشد.

کسی بی سواد نباشد، کسی شب را در خیابان به سر نبرد، کودکی از گرسنگی و سو تغذیه جان خود را از دست ندهد، استعداد و خلاقیت هیچ انسانی به خاطر تولدش در صفوف طبقه کارگر و محروم نابود نشود. سهم جوان از زندگی؛ بیکاری و تباهی آینده اش نباشد.

آرزو و آمال توده ی انسان مزدبگیر به خاطر سود و انباشت سرمایه به خاک سپرده نشود. خرافات و تحجر و عقب ماندگی، زندگی مردم را در چنگال خود به اسارت نگیرد. کسی برای زندگی ناچار نباشد نیروی کار خود را به فروش برساند و کار فعالیتی کسل کننده و عذاب آور نباشد. هر کس به میزان توانش در رفع نیازمندی های جامعه بکوشد.

22 خرداد، روز جهانی مبارزه با کار کودکان

کودکان کار چه کسانی هستند ؟

کودکان کار به کودکان کارگری گفته می‌شود که به صورت مداوم و پایدار به خدمت گرفته می‌شوند که این امر آنها را در بیشتر اوقات از رفتن به مدرسه و تجربۀ دوران کودکی بی‎بهره می‌سازد و سلامت روحی و جسمی آنها را تهدید می‌کند. کار کودک نزد بسیاری از کشورها و سازمان‌های بین‌المللی، فعالیتی استثماری تلقی می‌شود.

کار کودک در درجات مختلف در طول تاریخ وجود داشت اما با آغاز سوادآموزی همگانی و تغییراتی که در شرایط کار طی صنعتی شدن به وجود آمد، مفاهیم حقوق کارگر و حقوق کودکان مورد نقد و بحث عمومی قرار گرفت. کار کودکان همچنان در جاهایی که سن ترک مدرسه پایین است، شیوع دارد.