کرتکس

کرتکس

آگاهی از کارکرد مغز، موجب افزایش کارایی مغز می­شود

دکتر وحید نجاتی استاد علوم اعصاب شناختی دانشگاه شهید بهشتی آموزش صریح به دانش آموزان در مورد شکل پذیری مغز می­تواند تأثیر شگرفی در یادگیری آنان داشته باشد. آگاهی از تغییر مغز در طول یادگیری، تأثیر مثبتی بر درک دانش‌آموزان از توانایی‌های خود و تسهیل توانایی یادگیری دارد. این آگاهی سبب می­شود دانش­آموز خود را عامل یادگیری بداند و تلاش بیشتری برای فراگیری انجام دهد. نیروی پشت این اثر اعتقاد دانش آموزان است که می توانند از طریق مطالعه و تمرین باهوش­تر شوند، که تعهد آنها را برای ادامه کار سختی که گاهی اوقات یادگیری به آن نیاز دارد، افزایش می­دهد. در یک مطالعه به دانش آموزان کلاس هفتم آموزش داده شد که یادگیری مغز را تغییر می­دهد و هوش قابل گسترش است. این دانش‌آموزان در مقایسه با همتایان خود که این اموزش را دریافت نکرده بودند، در آزمون‌های ریاضی بهتر عمل کردند. به خاطر داشتن ایده انعطاف پذیری مغز، در زمانی که دانش آموزان با درس­ها مشکل دارند، بسیار کمک کننده است. مشکلات درسی معمولا به این دلیل نیست که دانش آموزان نمی­توانند یاد بگیرند، بلکه به این دلیل است که به تمرین و حمایت آموزشی بیشتری نیاز دارند. تمرین چه اثری بر مغز دارد؟ تمرین ساختارهای مغزی درگیر در فعالیت را تقویت می­کند. به این مثال معروف علوم اعصاب در مورد چگونگی تأثیر یادگیری بر مغز دقت کنید. محققان به دنبال کشف این حقیقت بودند که چگونه رانندگان تاکسی می‌توانند بدون هیچ زحمتی در خیابان‌های شلوغ لندن حرکت کنند و همه میانبرها را بدون مشورت با نقشه به خاطر بسپارند. آنها اسکن مغزی انجام دادند و متوجه شدند که ناحیه هیپوکامپ راننده­ها، بخشی از مغز که با استدلال فضایی مرتبط است، بزرگتر از سایر بزرگسالان است. تمام آن سال ها رانندگی و یادآوری مسیرها به معنای واقعی کلمه مغز آنها را تغییر داده بود. مطالعات روی نوازندگان نتایج مشابهی از تأثیر تمرین، تمرین و تمرین بیشتر پیدا کرده است. پس به جای اینکه بگویید "من در این موضوع ضعیف هستم" بگویید "من در این موضوع، تلاش بیشتری نیاز دارم." مغز شما شگفت انگیز است و با تمرین شما، مسیر قوی شدن را هموار می­کند. توی یک باکس جداگانه قرارداده شود . بهتر است بالاتر از متن قرار بگیرد : هفته ی آگاهی از مغز هفته‌ی آگاهی از مغز برای ایجاد و ارتقای علاقه‌مندی عمومی و حمایت از مطالعات مغز است، که هر ساله در ماه مارس (March) و در ایران در اسفندماه برگزار می‌شود. مشارکت کنندگان در این کمپین با انجام فعالیت‌های ابتکاری خود، سعی دارند شگفتی‌های مغز و اثرات عمیق علوم این حوزه را در زندگی روزمره‌ي ما نشان دهند.

برای آگاهی بیشتر از بسته تقویت توجه و حافظه سام فیلم های زیر را مشاهده کنید

ارائه فیلم ها : آذین سراج خرمی - دکتری روانشناسی از دانشگاه شهید بهشتی

برای آگاهی بیشتر از بسته تقویت توجه و حافظه سام فیلم های زیر را مشاهده کنید.

حافظه فعال ریاضی

ارائه فیلم ها : فاطمه غفوری دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی دانشگاه شهید بهشتی