گرامیداشت روز نیروی دریایی

حسن ستاری غلامی 7 آذر 1400

هفتم آذر به فرمان امام خمینی(ره) و به منظور قدردانی از حماسه آفرینی و فداکاری دریادلان شجاعی که برای صیانت از مرزهای دریایی کشور تلاش می کنند، روز نیروی دریایی نامگذاری شده است.

نیروی دریایی ایران در سال 1302 هجری شمسی، به‌طور رسمی تأسیس شد. پس از انقلاب اسلامی در 22 بهمن 1357، تحولی در نیروی دریایی ایجاد و دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) با چهار دانشکده ناوبری و فرماندهی کشتی، مهندسی برق، الکترونیک و مخابرات دریایی، مهندسی مکانیک دریایی، رشته مدیریت و کمیسر دریایی تأسیس شد.

علت نامگذاری روز نیروی دریایی

به مناسبت موفقیت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و به‌ویژه مقاومت ناوچه پیکان در برابر حمله دریایی و هوایی عراق در عملیات مروارید که در 7 آذر 1359 انجام شد، با تأیید امام خمینی (ره) این روز با هدف گرامیداشت و قدردانی از رشادت‌ها و دلاور مردی‌های نیروی دریایی ارتش در دفاع از جزایر، بنادر، سواحل و دریاهای کشور و به ویژه دفاع از آبادان و خرمشهر و آب‌های نیلگون خلیج فارس در دوران جنگ تحمیلی، به عنوان روز نیروی دریایی نامگذاری شد.

روز نیروی دریایی به نام کدام شهید است؟

هفتم آذر یادآور پایمردی دلاوران نیروی دریایی است که توانستند در عملیات مروارید، نیروی دریایی عراق را به طور کامل از صحنه نبرد حذف کنند؛ هدف اصلی این عملیات حمله به سکوهای نفتی البکر و الامیه و نابود کردن ناوچه‌های اوزا عراقی بود.

در سپیده دم هفتم آذر 1359 خورشیدی، قهرمانان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در لحظات نخستین عملیات مروارید، چند ناوچه مدرن و اژدرافکن عراق را به قعر دریا فرستادند. این عملیات با همکاری نیروی هوایی انجام و ضرباتی سنگین بر پیکره نیروی هوایی و دریایی عراق وارد کرد.

سرانجام پس از ساعت‌ها نبرد بی‌امان، هنگام ظهر، در حالی که دلاورمردان نیروی دریایی، آخرین گلوله‌های خود را به سوی دشمن نشانه می‌رفتند، «ناوچه پیکان» مورد اصابت چند موشک قرار گرفت و با پرسنل شجاع خود در شمال خلیج فارس و در دل آب‌های گرم و نیلگون آن جای گرفت و فرمانده محمد ابراهیم همتی و هم رزمانش به شهادت رسیدند.

امام خمینی (ره) درباره رزم سلحشوران جان برکف نیروی دریایی در هفتم آذر فرمودند: «رویارویی نیروی دریایی ارتش با دشمن و آن همه افتخارات رزم، رشادت، شهامت و شهادت نشانه‌ای از اقتدار و اعتبار این نیروی بزرگ و سرافراز است.»

نیروی دریایی ایران

نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران که به اختصار نداجا نامیده می‌شود، یکی از چهار نیروی زیر مجموعه ارتش جمهوری اسلامی ایران است که مسئولیت حفاظت و نگهبانی از آب‌های سرزمین ایران در دریای عمان و دریای خزر را برعهده دارد.

لیست پادگان‌های نیروی دریایی ارتش

• پادگان آموزشی شهید نامجو حسن رود
  • پادگان کوهک تهران
  • پادگان سیرجان کرمان

فرمانده نیروی دریایی ارتش کیست؟

هم‌اکنون امیر دریادار شهرام ایرانی فرماندهی نیروی دریایی ارتش را برعهده دارد.

درجه‌های نظامی نیروی دریایی ارتش

درجه‌های امیران نیروی دریایی ارتش